LEDit - Een smart LED lamp
Aanleiding voor LEDit
LEDit is ontstaan uit een project dat ik op de Hanzehogeschool heb uitgevoerd. Het vak heette Design Labs en duurde één semester (20 weken). In dit vak mochten we zelf bepalen wat we wilden maken met onze projectgroep. Mijn projectgroep bestond uit Klaas, Marwin, Maurice en mezelf.
Voor dit vak was ik bezig met het programmeren van led-strips, die ik vanaf een Raspberry Pi kon aansturen. Toen ik hoorde dat we volledige vrijheid hadden in het kiezen van ons project, wist ik al snel dat ik mijn projectgroep moest overtuigen om hier iets bijzonders mee te doen.
Onderzoek, conceptontwikkeling, testen en ontwerp - eerste periode
In de eerste periode hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van gebruikers. We hebben dit uitgevoerd door middel van deskresearch en fieldresearch.
Op basis van de resultaten van onze onderzoeken zijn we begonnen met het ontwikkelen van concepten, die we vervolgens hebben getest bij potentiële gebruikers. De testresultaten hebben we weer meegenomen naar een volgend concept.
Vervolgens was het tijd om de concepten uit te werken. We besloten om een applicatie te maken waarmee we de led-lamp konden besturen en maakten verschillende ontwerpen hiervoor.
Fysieke lamp maken, elektronica, testen en applicatie realiseren - tweede periode
In de tweede periode zijn we gelijk begonnen met het ontwikkelen van de applicatie. We wilden dat deze ook echt als een applicatie zou voelen en geen webview. Daarom hebben we ervoor gekozen om React Native te gebruiken, zodat we gelijk op twee platformen (iOS en Android) konden testen.
Daarnaast hebben we gewerkt aan het ontwerpen van de lamp en de behuizing van de elektronica. Hiervoor hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van houtlasers en een houtfrees.
Ik heb vooral in deze periode gewerkt aan de backend en ervoor gezorgd dat de Raspberry Pi de led-strip goed kon besturen. Ik heb zo'n 45 effecten gemaakt die de led-strip kon uitvoeren. Deze effecten zagen er in het echt heel gaaf uit, mede doordat we gebruik hadden gemaakt van de ws2812b led-strip, waarmee we elk individuele led-lichtje een aparte kleur konden geven.
D-Day - Demopresentatie
De Hanzehogeschool had een presentatiedag gepland waarop alle studenten van Visual Design, Interaction Design en Game Design hun projecten konden tonen. Elk groepje kreeg een plek toegewezen waar ze hun project konden presenteren.
Wij hadden van tevoren een mooie, donkere plek uitgezocht om het effect van de lamp zo goed mogelijk te kunnen laten zien. We hadden ook een statafel neergezet waarop een telefoon met de app klaarstond.
Mensen keken verbaasd toen ze commando's via de app naar de lamp stuurden. Ze vonden de geïnstalleerde effecten ook erg leuk